Strefa Bydło

Komfort pobierania paszy u krów w oborze wolnostanowiskowej

Andrzej Kaczor; Instytut Zootechniki PIB Kraków/Balice

W oborze wolnostanowiskowej przy żywieniu ad libitum krowa pobiera paszę średnio przez 300 min. (od 200 do 420 min.) w ciągu doby. Ogólny czas pobierania paszy jest podzielony na około 10 okresów, trwających do 30 min. Krowy pobierają paszę przez całą dobę w różnym nasileniu. Największe zainteresowanie paszą wykazują po jej zadaniu, jak również po każdym doju, szczególnie po rannym. Minimum pobierania obserwuje się pomiędzy godz. 2.00 a rozpoczęciem rannego doju. Stół paszowy w oborach wolnostanowiskowych jest częścią składową strefy pobierania paszy, do której zaliczmy również korytarz karmowo-gnojowy. Podstawowymi elementami wyposażenia stołu paszowego są krawędź stołu i drabina paszowa. Dodatkowymi elementami wyposażenia stołu paszowego może być podgarniacz paszy TMR, a także automatyczny system żywienia krów. Czynnikami określającymi walory użytkowe stołu paszowego są komfort pobierania paszy u krów oraz komfort obsługi przy zadawaniu paszy. Komfort pobierania paszy u krów w oborach wolnostanowiskowych uzależniony jest od wyposażenia i kształtów stanowiska karmowego, a także od relacji zwierzę : miejsce karmowe, która decyduje o dostępie krowy do stołu.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy