Strefa Bydło

Choroba Tyzzera mało znaną chorobą cieląt

Zdzisław Gliński; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Wśród chorób cieląt rzadko jest diagnozowana choroba Tyzzera. Powodów jest wiele. Po pierwsze, brak charakterystycznych (patognomonicznych) objawów i zmian chorobowych oraz duże podobieństwo objawów z innymi chorobami zakaźnymi i pasożytniczymi cieląt. Po drugie, trudność w identyfikacji przyczyny choroby jakim jest Clostridium piliforme, który nie daje się izolować na sztucznych podłożach bakteriologicznych stosowanych w laboratoriach. Diagnostyka wymaga nowoczesnych technik biologii molekularnej. Po trzecie, częste nagłe padnięcia zakażonych przez Clostridium piliforme cieląt przy braku jakichkolwiek objawów poprzedzających są mylnie przypisywane innym czynnikom chorobowym aniżeli chorobie Tyzzera. Po czwarte, choroba bardzo rzadko atakuje zdrowe cielęta, chorują bowiem głównie cielęta z osłabionym układem odpornościowym. Clostridium piliformeJest beztlenową Gram-ujemną bakterią z rodzaju Clostridium, która występuje w dwóch formach; wegetatywnej orzęsionej laseczki oraz przetrwalników (endospor). Laseczka o wymiarach 0,5 x 8,0-10,0 μm jest bardzo wrażliwa na wpływ czynników środowiskowych i szybko ginie poza organizmem (Fig. 1). Natomiast owalne endospory (500-900 nm), które powstają w wewnątrz komórki bakteryjnej podczas zarodnikowania i po jej śmierci uwalniane z komórki są bardzo oporne na działanie czynników środowiskowych (Fig 2). Mogą w glebie w 18°C przeżyć nawet 5 lat. Giną pod wpływem 0,4% kwasu nadoctowego, 0,015% podchlorynu sodu, 1% jodoforów i 5% roztworu fenolu.  Clostridium piliforme jest bakterią namnażającą się wewnątrzkomórkowo w zakażonym organizmie. Dlatego istnieje możliwość jego przetrwania, a nawet namnożenia się, wewnątrz komórek żernych oraz pozostawanie poza zasięgiem mechanizmów odpowiedzi immunologicznej humoralnej związanej z przeciwciałami.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy