Strefa Bydło

Bezpieczne przechowywanie obornika

Przemysław Marek

 

Nieodłącznym produktem ubocznym w chowie bydła są zwierzęce odchody. Ze względu na rodzaj systemu utrzymania, mogą one przybierać postać gnojowicy lub obornika. Niemniej, niezależnie od ich rodzaju, nawozy naturalne muszą być odpowiednio przechowywane, a następnie zagospodarowane w sposób bezpieczny dla środowiska. Obornik bydlęcy może być stosowany na cele nawozowe oraz energetyczne, jednak wszelkie nieprawidłowości występujące w gospodarowaniu zwierzęcymi odchodami, mają negatywny wpływ na środowisko. W tym temacie można wymienić konsekwencje takie jak zniszczenie struktury gleby, skażenie wód gruntowych lub powierzchniowych, emisje szkodliwych gazów do atmosfery czy też rozsiewanie zagrażających zdrowiu patogenów. Zaniedbania w sposobie magazynowania i zagospodarowania odchodów zwierzęcych są również niedopuszczalne ze względów obowiązujących przepisów, a w przypadku ich stwierdzenia przed organy nadzorujące można spodziewać się nakładanych kar. Obowiązujące przepisy dotyczące przechowywania nawozów pochodzenia zwierzęcego zawarte są w następujących dokumentach: Ustawa z 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (Dz.U. Nr 62, poz. 627 z późn. zm.); Ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz.U. 2007 nr 147 poz. 1033);

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy