Strefa Bydło

Angus – historia i charakterystyka rasy

Bartosz Szymik; Zakład Hodowli Bydła, Instytut Zootechniki PIB

Aberdeen angus, lub też w skrócie angus jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych i najbardziej liczebnych ras bydła mięsnego na świecie. O doskonałych cechach tej rasy i jej potencjale aby stać się rasą o zasięgu światowym byli przekonani już jej założyciele. Joseph Givhan, założyciel Stowarzyszenia Hodowców Bydła Rasy Angus w USA, w swojej publikacji na temat historii rasy pisał.: „Oto szlachetna rasa, która nigdy nie umrze, przeznaczona do wzrostu i rozkwitu. Powinna pokryć pastwiska ziemi i na zawsze wzbogacić hodowlę ludzkości.” W tym artykule przedstawiony zostanie zarys historii rasy oraz charakterystyka cech tej jednej z najpopularniejszych ras bydła mięsnego na świecie. Historia - Rasa Aberdeen angus powstała na początku XIX w. z bezrożnego, czarnego bydła z północno-wschodniej Szkocji. Podobnie jak w przypadku innych ras bydła i owiec w Wielkiej Brytanii, powstanie tej rasy było następstwem zmian w hodowli i transporcie. Najwcześniejsze wzmianki o bydle rasy angus sięgają połowy XVIII wieku. Oficjalnie za rasę uznano angusa znacznie później, bo w roku 1835, a księga hodowlana została założona w 1862 r. w Szkocji. Wczesna historia rasy to historia jej hodowców, postępowych farmerów, z których należy wspomnieć o trzech, którzy najbardziej przyczynili się do wyhodowania angusa. Hugh Watson został dzierżawcą Keillor w Angus, Szkocja w 1808 roku. Na szkockich pastwiskach zgromadził inwentarz i wyhodował bydło o wybitnej jakości i charakterze. Hugh Watson może być uważany za założyciela rasy.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy