Strefa Bydło

Warto regularnie ważyć zwierzęta i kontrolować przyrosty masy ciała

Monika Kopaczel-Radziulewicz

 

Odwiedzając gospodarstwo rolne Urszuli i Piotra Zarembów w miejscowości Krzyczki-Pieniążki, w gminie Nasielsk zauważyliśmy całkiem inne podejście młodych hodowców do prowadzenia gospodarstwa. Z pewnością dlatego, że nie są „przesiąknięci” nawykami poprzednich lat, ponieważ wspólne gospodarstwo prowadzą nieco ponad 2 lata. Wcześniej gospodarstwo należało do rodziców pana Piotra i specjalizowało się w produkcji mleka. Prowadzonej od lat produkcji mleka towarzyszył opas bydła, jako dodatkowa działalność. W pewnym momencie zapadła decyzja o całkowitej likwidacji stada mlecznego i o wyspecjalizowaniu gospodarstwa na produkcję bydła rzeźnego. Sprawdzamy opłacalność na każdym etapie produkcjiObecnie w gospodarstwie przebywa ponad 150 sztuk bydła rzeźnego, a hodowcy starają się tak pracować, żeby działalność ta była najbardziej opłacalna. Kontrola ekonomiki produkcji na poszczególnych etapach jest sprawą kluczową i naturalną dla właścicieli gospodarstwa, ponieważ pani Urszula jest z wykształcenia matematykiem, a jej mąż Piotr ma wykształcenie ekonomiczne, które zdobył w SGGW w Warszawie. – Wszystkie dane dotyczące prowadzonej działalności są skrupulatnie zapisywane i przechowywane w arkuszach kalkulacyjnych Excel, dzięki temu na każdym etapie produkcji i opasu jesteśmy w stanie policzyć koszty i sprawdzić, czy nasza praca jest opłacalna i czy nie trzeba czegoś skorygować. Dzięki temu łatwiej jest szukać rozwiązań, aby wyeliminować najsłabsze ogniwa naszej produkcji – wyjaśnia pani Urszula. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy