Strefa Bydło

Hodowca Bydła 6-7/2021

Technologia Shredlage

Barbara Wróbel; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy, PIB w Falentach

 

Kiszonka z kukurydzy stanowi podstawowe źródło energii w dawce pokarmowej krów mlecznych. Jej dobra jakość jest bardzo ważna, gdyż bilansowanie dawki z udziałem słabej kiszonki z kukurydzy jest zawsze znacznie droższe niż w przypadku dobrych kiszonek, bo wymaga większego udziału pasz treściwych, co dodatkowo zwiększa ryzyko kwasicy żwacza.

Jakość pasz objętościowych jako czynnik obniżający koszty produkcji mleka

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Istotnym elementem gospodarki paszowej jest jakość produkowanych pasz objętościowych, która w sposób decydujący wpływa na przebieg procesów trawiennych w przewodzie pokarmowym krów, umożliwia pełne pokrycie ich potrzeb pokarmowych i tym samym w istotny sposób wpływa na ilość i jakość produkowanego mleka. Zatem produkcja takich pasz umożliwia racjonalne żywienie krów, zwłaszcza wysokowydajnych.

Pastwiskowe żywienie bydła – korzyści i wady

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Prowadzenie hodowli bydła w oparciu o pastwiska jest korzystne zarówno z punktu widzenia ekonomii produkcji, jak i ochrony środowiska naturalnego. Predyspozycje fizjologiczne krów jako zwierząt przeżuwających dodatkowo wpływają na wybór tego systemu. Wielu autorów badań podkreśla, korzystny wpływ nie tylko na kondycje zwierząt utrzymywanych na pastwiskach ale również jakość pozyskiwanego mleka.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.