Strefa Bydło

Zarządzanie płodnością w stadzie

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Obserwowany w ostatnich latach ogromny postęp w wydajności mleka od krów spowodował jednocześnie wystąpienie wielu niekorzystnych zmian, przejawiających się m.in. w pogorszeniu płodności krów. Według szacunków, w hodowli bydła PHF, zaburzenia występujące w rozrodzie są przyczyną brakowania 40% krów, w stosunku do całkowitej liczby zwierząt usuwanych ze stada. Wskaźnik ten przewyższa odsetek eliminacji krów ze stada z powodu mastitis i kulawizn. Wymiernym wskaźnikiem opłacalności produkcji mleka jest uzyskanie jednego cielęcia od krowy w ciągu roku. Można to uzyskać jedynie w przypadku racjonalnego zarządzania płodnością w stadzie. Uzyskiwanie optymalnych wskaźników rozrodu jest uwarunkowane różnymi czynnikami. W pierwszej kolejności należy wymienić żywienie, sprawne zarządzanie stadem, status zdrowotny zwierząt oraz „czynnik ludzki”, przejawiający się w relacjach zwierzę – człowiek. Aby można było efektywnie zarządzać rozrodem, należy najpierw rzetelnie dokonać oceny podstawowych wskaźników rozrodu. Istotnym parametrem rozrodu jest procent wybrakowanych krów z powodu zaburzeń płodności (do 5%), odsetek poronień (do 3%), liczba dni od porodu do pierwszego unasieniania (do 70 dni) oraz wiek pierwszego ocielenia jałówek (24-25 miesięcy). Jedną z głównych przyczyn niepowodzeń w rozrodzie krów jest skuteczność wykrywania rui, która może mieć różne objawy u poszczególnych krów w stadzie (tab. 1). Podstawową czynnością przy wykrywaniu rui jest obserwacja krów, przeprowadzana cztery razy na dobę, za każdym razem po 20 minut. Obserwację taką należy prowadzić poza okresami doju. Ten sposób monitorowania zwierząt może być prowadzony w małych i średniej wielkości stadach. Natomiast w stadach większych, w oborach wolno stanowiskowych, wprowadza się automatyczne systemy monitorowania rui na podstawie aktywności zwierząt. Ruja u krów trwa przeciętnie 18 godzin (wahania od 4. do 24. godzin).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 9/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.