Strefa Bydło

Młóto browarniane w żywieniu bydła

Martyna Wilk

 

Czym jest młóto browarniane? Młóto browarniane to produkt uboczny powstający w kadzi fermentacyjnej, podczas procesu produkcji piwa. Do niedawna uważany był za problematyczny produkt odpadowy przemysłu browarnianego. Jednakże analizy chemiczne wykazały, że młóto jest bardzo dobrą paszą białkową, którą z powodzeniem stosować można w żywieniu bydła i trzody chlewnej. Młóto browarniane pochodzić może z jęczmienia, pszenicy, ryżu, a nawet kukurydzy. Młóto jest produktem paszowym zawierającym około 75% wody, ma wygląd rozdrobnionej kaszy i charakterystyczny, przyjemny zapach świeżego chleba. W jego skład wchodzą te składniki pokarmowe ziarna, które tylko częściowo zostały rozpuszczone w trakcie hydrolizy enzymatycznej (część białek, tłuszczu, włókna surowego) oraz nierozpuszczalne w wodzie składniki zacieru w postaci kiełek, osadu z łusek i drobin słodu. Do skarmiania dla zwierząt hodowlanych najlepsze jest młóto z produkcji piw typu pils, młóto z piw ciemnych i tzw. lagerów jest niesmaczne i niechętnie pobierane przez zwierzęta.  Młóto browarniane jest cennym źródłem białka chronionego przed rozkładem żwaczowym (chronione w 55%), a rzeczywista strawność w jelicie cienkim dochodzi nawet do 85%. Pasza ta nie zwiększa koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu oraz pozwala na dostarczenie dodatkowej ilości aminokwasów do jelita cienkiego krów mlecznych. Co więcej białko młóta browarnianego cechuje się wysokim poziomem lizyny oraz obniżonym poziomem metioniny.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 11/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.