Strefa Bydło

Czynniki obniżające płodność krów

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Dobra płodność stada oznacza, że w ciągu roku uda się pozyskać cielę od krowy. Okazuje się, że z płodnością bydła jest jednak dużo problemów, a wręcz z roku na rok tych trudności jest coraz więcej. Każdy hodowca przyzna, że zaburzenia w płodności wpływają negatywnie na zysk z prowadzonej hodowli, dlatego też właściciele krów dokładają wszelkich starań, aby poprawić parametry rozrodu stada. Skuteczność działań naprawczych zależy – w dużej mierze – od tego, jak dobrze poznaliśmy czynniki, które decydują u płodności u bydła. O skuteczności w rozrodzie decydują bowiem tak naprawdę sami hodowcy i to jak dbają o swoje zwierzęta. Płodność jest cechą mało odziedziczalną, a to oznacza że istotny wpływ mają na nią czynniki środowiskowe i żywienie. Ujemny bilans energetyczny i nadmiar białkaObecny stan wiedzy na temat płodności krów pozwala stwierdzić, że to właśnie pobranie składników energetycznych jest najważniejszym żywieniowym elementem decydującym o skutecznym rozrodzie. Szczególnie niekorzystny jest niedobór składników energetycznych w diecie krów, który określa się również mianem ujemnego bilansu energetycznego. Niestety, pomimo tego że niedobory energetyczne źle wpływają na płodność krów, to jednak stan ten dotyczy prawie 100% samic w okresie okołoporodowym. Można powiedzieć, że niewielki deficyt energetyczny u krów po porodzie jest wręcz zjawiskiem fizjologicznym. I wszystko byłoby dobrze, gdyby ujemny bilans energetyczny był w niewielkim stopniu oraz był krótkotrwały.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 11/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.