Strefa Bydło

Ocena kondycji krów

Maciej Adamski; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Aktualnie na świecie utrzymuje się około 360 milionów krów. W Polsce pogłowie bydła to ponad 6,6 mln sztuk, w tym 2,2 mln krów mlecznych. Ciągle rosnące zapotrzebowanie na mleko i jego przetwory skutkuje intensyfikacją produkcji. W konsekwencji pozostaje nieustanne podnoszenie produkcji mleka poprzez poprawę wydajności krów. Na wydajność bydła mlecznego wpływa wiele czynników genetycznych i środowiskowych. Zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków bytowania, w tym prawidłowego żywienia i dobrostanu, przy jednoczesnym ciągłym doskonaleniu materiału genetycznego pozwala uzyskiwać coraz większą wydajność krów. Czy to jest konieczne? Bardzo ważne jest przy tym utrzymanie krów w odpowiedniej kondycji podczas całego cyklu produkcyjnego. Kondycją nazywamy aktualny stan fizjologiczny zwierzęcia podlegający zmianom pod wpływem środowiska zewnętrznego, wynikający ze stanu odżywienia i wytrenowania organizmu, a także stosowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Punktowa ocena kondycji (Body Condition Scoring) została opracowana przez doktora Edwarda Wildmana wraz ze współpracownikami w 1982 roku na wydziale Nauk o Mleczarstwie Akademii Medycyny Weterynaryjnej w Blacksburgu w Stanach Zjednoczonych. Opiera się ona na dopasowaniu zwierzęcia do jednego z pięciu punktów, z których każdy oznacza inną wartość stopnia otłuszczenia. Może dotyczyć sześciu punktów w przypadku systemu amerykańskiego, ośmiu w systemie australijskim albo 10 w systemie nowozelandzkim.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 11/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.