Strefa Bydło

Dobrostan w chowie krów mlecznych

Sebastian Wlaźlak

 

Definicja dobrostanu ulegała różnym modyfikacjom na przestrzeni lat, jednakże wciąż jest to pojęcie składające się z aspektu fizjologicznego (choroby lub stany chorobowe), a także psychologicznego (strach, stres, przejawianie naturalnych zachowań) zwierzęcia. Na dobrostan krów mlecznych wpływają takie czynniki jak m.in.: prawidłowa wielkość legowiska, możliwość z korzystania z pastwiska, stosowanie ściółki w budynkach jak i samochodach transportowych, utrzymanie na uwięzi, dostępność paszy i wody, odpowiednie dostosowanie pojazdu do transportu krów, zastosowanie skutecznej metody uboju przy jednocześnie jak najmniejszym cierpieniu zwierząt. Konsumenci również coraz częściej poruszają aspekt utrzymania bydła w warunkach zbliżonych do naturalnych, co ma korzystniejszy wpływ na zapewnienie wysokiego dobrostanu zwierząt. Znaczenie dobrostanu w utrzymaniu zwierząt gospodarskich najczęściej poruszane jest przez organizacje zajmujące się ochroną praw zwierząt oraz wspierających rolnictwo ekologiczne. Minimalne wymagania w zakresie dobrostanu Minimalne wymagania dotyczące dobrostanu bydła określone zostały zarówno w prawie krajowym jak i Unii Europejskiej. Należą do nich: Dyrektywa Rady 98/58/WE z dnia 20 lipca 1998 r. dotycząca ochrony zwierząt hodowlanych, Ustawa o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. (wraz z późniejszymi zmianami), Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymania zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 11/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.