Strefa Bydło

Hereford – historia i charakterystyka rasy

Bartosz Szymik; Zakład Hodowli Bydła, Instytut Zootechniki PIB

 

Rasa Hereford powstała w Anglii w wyniku konieczności efektywnej produkcji wysokiej jakości wołowiny na potrzeby rozwijającego się rynku żywności, w czasie rewolucji przemysłowej w Wielkiej Brytanii. W tamtych czasach nie istniała rasa, która mogłaby zaspokoić tę potrzebę. Pierwsi hodowcy bydła rasy hereford uformowali swoje bydło z myślą o wysokiej wydajności wołowiny i efektywności produkcji, i tak mocno utrwalili te cechy, że do dziś pozostają one wyróżniającymi cechami rasy. W tym krótkim artykule przedstawiony zostanie zarys historii rasy oraz charakterystyka cech tej jednej z najpopularniejszych i najliczniejszych ras bydła mięsnego na świecie.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.