Strefa Bydło

Hereford – historia i charakterystyka rasy

Bartosz Szymik; Zakład Hodowli Bydła, Instytut Zootechniki PIB

 

Rasa Hereford powstała w Anglii w wyniku konieczności efektywnej produkcji wysokiej jakości wołowiny na potrzeby rozwijającego się rynku żywności, w czasie rewolucji przemysłowej w Wielkiej Brytanii. W tamtych czasach nie istniała rasa, która mogłaby zaspokoić tę potrzebę. Pierwsi hodowcy bydła rasy hereford uformowali swoje bydło z myślą o wysokiej wydajności wołowiny i efektywności produkcji, i tak mocno utrwalili te cechy, że do dziś pozostają one wyróżniającymi cechami rasy. W tym krótkim artykule przedstawiony zostanie zarys historii rasy oraz charakterystyka cech tej jednej z najpopularniejszych i najliczniejszych ras bydła mięsnego na świecie. Historia - Rasę hereford utworzono w wyniku krzyżowania lokalnego ciężkiego czerwonego bydła roboczego z białogłowym bydłem sprowadzonym z Flandrii. Za założyciela rasy hereford uważany jest Benjamin Tomkins pochodzący z hrabstwa Herefordshire w Anglii. Zaczynając w 1742 r. pracę nad utworzeniem tej rasy wykorzystał zwierzęta odziedziczone z majątku ojca. Z jego hodowli pochodzi, uważany na założyciela rasy, buhaj Silver, który utrwalił w genotypie białą głowę jako charakterystyczny wyróżnik rasowy oraz poprawił wczesność dojrzewania i cechy opasowe. Jako rasa typowo mięsna uformowała się ostatecznie pod koniec XIX wieku. Od początku pracy hodowlanej Tomkins miał na celu wytworzenie rasy wytrzymałej, nie wymagającej pod względem żywieniowym, wykazującej naturalne predyspozycje do wzrostu i rozwoju.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 11/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.