Strefa Bydło

Nawożenie kukurydzy doglebowo czy dolistnie?

Cezary Podsiadło; Zachodniopomorski Uniwerytet Technologiczny w Szczecinie

 

Kukurydza roślina, której powierzchnia uprawy z roku na rok wzrasta jest bardzo cennym surowcem wykorzystywanym zarówno w przemyśle spożywczym, jak i paszowym. To głównie efekt wysokiej wartości odżywczej oraz potencjału plonotwórczego uzyskiwanym z jednostki powierzchni. Aktualne dane z rocznika statystycznego wskazują, że powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno wynosi około 700 tys. ha, natomiast kukurydzy kiszonkowej około 600 tys. ha. W porównaniu do 2010 roku powierzchnia zasiewów tego gatunku wzrosła w obu kierunkach użytkowania ponad dwukrotnie. To oczywiście znalazło swoje odzwierciedlenie w zwiększeniu zbiorów ogółem, również ponad dwukrotnym w stosunku do dekady wcześniej. Obecnie zbiory kukurydzy na ziarno szacuje się na poziomie 3864 tys. ton. Natomiast nie zaobserwowano istotnego wzrostu plonów kukurydzy na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat. Oczywiście różne są tego przyczyny, ale na pewno jedną z najważniejszych jest kwestia sposobu i wielkości nawożenia, przede wszystkim mineralnego. Zużycie nawozów mineralnych w kraju systematycznie wzrasta. Według szacunków GUS od 3 lat przekracza ono poziom 2 mln ton. Spośród grup nawozów najczęściej stosuje się nawozy azotowe. W przeliczeniu na czysty składnik to 141,6 kg NPK/ha użytków rolnych, w tym azot 80,4 kg/ha, fosfor 23,1 kg/ha, potas 38,1 kg/ha oraz wapń 55,1 kg/ha.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 4/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.