Strefa Bydło

Odchów jałówek – popełniane błędy, cz. 1

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Jakość odchowanych jałówek ma decydujący wpływ na efekty uzyskiwane w hodowli bydła. Błędy popełniane w trakcie ich odchowu wpływają w negatywny sposób na ogólną kondycję i stan zdrowia dorosłych krów, wydajność i tym samym na opłacalność produkcji mleka. Cieliczki należy otoczyć szczególną starannością już od pierwszych dni ich życia. Zanim urodzone cielę stanie się krową produkującą mleko, musi przejść przez 4 ważne etapy: 1. Życia płodowego w łonie matki. 2. Pojenia mlekiem od urodzenia do ok. 3. miesiąca życia.3. Odchowu na paszach stałych od 4. miesiąca życia do zacielenia.4. Od pokrycia do ocielenia. Każdy z wymienionych etapów jest bardzo ważny, ponieważ sposób, w jaki będziemy traktować naszą cieliczkę, wpływa w wieku dojrzałym na jej wydajność i zdrowie. Wiele błędów popełnianych w odchowie przysparza kłopotów z remontem stada krów mlecznych. Etap 1: Życie płodowe w łonie matkiTrzeba pamiętać o tym, że wzrost i rozwój cielęcia rozpoczyna się jeszcze w okresie życia płodowego. Wpływ żywienia matki cielęcia, zwłaszcza w ostatnich 3-4 tygodniach ciąży, jest bardzo ważny ze względu na intensywny przyrost masy ciała cielęcia i jakość wytwarzanej siary. Z obserwacji praktycznych wynika, że błędy popełniane w żywieniu krów cielnych, wpływają niekorzystnie na jakość urodzonych cieląt, które charakteryzują się zwiększoną podatnością na występowanie chorób, skłonnością do odkładania tłuszczu w ciele, dysfunkcją gruczołu mlekowego, wątroby, jajników i jelit. Wymienione nieprawidłowości, występujące u cieląt, wywierają niekorzystny wpływ na przyszłą wydajność mleka, rozród i układ odpornościowy dorosłych krów. Mimo powolnego rozwoju płodu w początkowym okresie ciąży, okres ten, zwłaszcza u krów wysoko wydajnych, ma znaczący wpływ na rozwój nie tylko płodu, ale także macicy i łożyska oraz jajników, które mogą wykazywać tendencję do otłuszczania. Niewłaściwy rozwój zarodka oraz macicy i łożyska, może mieć negatywny wpływ na rozwój gruczołu mlekowego i przyszłą wydajność mleka. Z przytoczonych informacji można wyciągnąć praktyczny wniosek, wskazujący na uzyskiwanie najlepszych cieląt od jałówek, u których w początkowym okresie ciąży bardzo rzadko obserwuje się objawy niedożywienia, zwłaszcza niedoboru energii. Cieliczki takie charakteryzują się najlepszą przyszłą wydajnością i długowiecznością.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 4/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.