Strefa Bydło

Współpraca hodowcy z lekarzem weterynarii w zarządzaniu zdrowiem cieląt – biegunka

mgr inż. tech. wet. Izabela Gwincińska; Vet Planet Sp. z o. o., lek. wet. Agnieszka Wieczorek; Gabinet Weterynaryjny KRASULA w Nakle nad Notecią

 

Zaburzenia trawienia objawiające się biegunką, są jednymi z najczęstszych problemów zdrowotnych młodych cieląt. Szacuje się, że dotykają one nawet do 35% cieląt w wieku do 3 tygodni i odpowiedzialne są za 50% wszystkich upadków zwierząt w tym wieku. Przebyte zaburzenia trawienia pogarszają funkcjonowanie cieląt, spowalniają przyrosty i wpływają na zmniejszenie efektywności produkcyjnej przyszłej krowy. Biegunka, która wystąpiła w pierwszych tygodniach życia, opóźnia wystąpienie pierwszej rui u jałówek, zmniejsza również ilość mleka w pierwszej laktacji. Przez pogorszenie przyrostów, również okres odchowu opasów ulega wydłużeniu, zwierzęta nie są w stanie wykorzystać swojego potencjału. Biegunka wpływa na zmniejszenie tempa wzrostu o około 18%, co oznacza ograniczenie dziennych przyrostów na poziomie 50 g przez nawet 5 pierwszych miesięcy życia cielęcia. Zarządzanie stadem w zakresie eliminacji czynników zakaźnych i niezakaźnych powodujących występowanie zaburzeń trawienia, powinno być prowadzone we współpracy z lekarzem weterynarii. Umożliwia to postawienie właściwej diagnozy, prowadzenie odpowiedzialnego leczenia oraz zaplanowanie działań profilaktycznych zmierzających do eliminacji zagrożeń w przyszłości.  Aby jednak dobrze omówić szerokie zagadnienie zwalczania czynników powodujących zaburzenia trawienia, należy najpierw odpowiedzieć na pytanie: czym właściwie jest biegunka? Jest ona objawem trwającego w przewodzie pokarmowym stanu chorobowego. Sama w sobie nie jest chorobą, nie ma więc możliwości jej wyleczenia – możemy ją ograniczyć, wprowadzając właściwe leczenie i niwelując przyczynę choroby. Znane są dwa podstawowe rodzaje biegunek: sekrecyjna (wydzielnicza) – związana jest z obecnością w przewodzie pokarmowym patogenów, najczęściej enterotoksycznych szczepów E. coli, które w wyniku adhezji do błony śluzowej przewodu pokarmowego zwiększają jej przepuszczalność. Powoduje to przenikanie wody i elektrolitów z układu krwionośnego do światła jelita, co skutkuje postępującym odwodnieniem organizmu; osmotyczna – związana z obecnością Cryptosporidium, rota, czy koronawirusa, które powodują uszkodzenia błony śluzowej i kosmków przewodu pokarmowego. Upośledza to wchłanianie składników odżywczych, wody i elektrolitów, co powoduje gromadzenie w jelitach związków osmotycznie czynnych, w związku z tym, woda przenika do światła jelita w celu wyrównania gradientu osmotycznego.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 4/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.