Strefa Bydło

Rasa białogrzbieta – bydło o niewielkich wymaganiach

Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Podstawą rolnictwa w każdym kraju jest posiadanie charakterystycznych, rodzimych ras zwierząt, w tym także bydła. Niestety, rozwój produkcji zwierzęcej prowadzący do specjalizacji, intensyfikacji i koncentracji doprowadził do utraty wielu cennych ras, które z jednej strony nie były w stanie uzyskać wysokiej i zadowalającej wydajności oraz przystosować się do zupełnie odmiennych warunków utrzymania, a z drugiej ich chów nie był opłacalny z ekonomicznego punktu widzenia. Rasa białogrzbieta niegdyś bardzo popularna w Polsce i idealnie przystosowana do naszych warunków środowiskowych z trudem została odbudowana oraz uratowana przed zapomnieniem i wyginięciem. Obecnie utrzymywana jest w czterech rejonach Polski i wciąż prowadzone są prace nad ochroną tej rasy i zwiększeniem jej pogłowia. Pochodzenie i występowanieNiestety, nie ma jednoznaczności co do pochodzenia bydła rasy białogrzbietej – istnieją dwie teorie wyjaśniające genezę tej rasy. Według jednej z nich, bydło to pochodzi od tura i jest to stara polska rodzima rasa, która była utrzymywana od wieków na wschodzie Polski, głównie na Polesiu (w dorzeczu Bugu i Biebrzy). Jest to typ bydła, które doskonale przystosowało się do warunków środowiskowych występujących w naszym kraju, a jednocześnie zachowało charakterystyczną, swoistą budowę.  Zwolennicy drugiej teorii uważają natomiast, że rasa białogrzbieta pochodzi od prymitywnego bydła zamieszkującego północny-wschód Europy, ktore przed wiekami dotarło z tamtych terenów do Polski, a charakterystyczne umaszczenie jest efektem procesu „bielenia umaszczenia”, co spotyka się również u innych ras. Jedna i druga teza potwierdza, że jest to bydło od wieków bytujące na terenie Polski oraz że jest to rasa o bardzo dobrej zdrowotności, doskonale wykorzystująca paszę i wytrzymała na trudne miejscowe warunki. Ponieważ przodkowie dzisiejszych białogrzbietów wywodzą się z terenów położonych na wschód od Wisły, dlatego dawniej zwano je bydłem „nadwiślańskim” lub „powiślańskim”.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 4/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.