Strefa Bydło

Cenne wysłodki buraczane

Martyna Wilk

 

Pasza to produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, mineralnego (zielonka, nasiona, mleko, serwatka, mączka rybna, kreda pastewna) oraz substancje uzyskane w wyniku procesów chemicznych (mocznik) lub biologicznych (drożdże paszowe) zawierające składniki pokarmowe niezbędne w żywieniu zwierząt gospodarskich. Pasze podzielić można na: treściwe energetyczne: ziarno kukurydzy, ziarna zbóż, treściwe białkowe: poekstrakcyjna śruta sojowa, poekstrakcyjna śruta rzepakowa, młóto browarniane, mineralne: fosforany, kreda pastewna, sól, premiksy mineralno-witaminowe objętościowe suche: siano z traw i roślin motylkowych, siano z lucerny, słomy zbożowe, plewy, objętościowe soczyste: trawy pastwiskowe, świeże zielonki, kiszonki, korzenie, bulwy. Najbardziej popularnymi korzeniami roślin stosowanymi w żywieniu zwierząt gospodarskich są: buraki pastewne i marchew, oprócz tego stosuje się wysłodki buraczane – produkt uboczny powstający podczas produkcji cukru spożywczego z buraków cukrowych. Wysłodki buraczane – charakterystyka. Wysłodki buraczane to rozdrobnione buraki cukrowe, z których wyługowano cukier i inne składniki rozpuszczalne w wodzie. Szacuje się, że z jednej tony buraków cukrowych otrzymuje się 150 kg cukru i 250 kg wysłodków buraczanych (o zawartości suchej masy około 20%). 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.