
Archiwum
Cenne wysłodki buraczane
Martyna Wilk
Pasza to produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, mineralnego (zielonka, nasiona, mleko, serwatka, mączka rybna, kreda pastewna) oraz substancje uzyskane w wyniku procesów chemicznych (mocznik) lub biologicznych (drożdże paszowe) zawierające składniki pokarmowe niezbędne w żywieniu zwierząt gospodarskich. Pasze podzielić można na: treściwe energetyczne: ziarno kukurydzy, ziarna zbóż, treściwe białkowe: poekstrakcyjna śruta sojowa, poekstrakcyjna śruta rzepakowa, młóto browarniane, mineralne: fosforany, kreda pastewna, sól, premiksy mineralno-witaminowe objętościowe suche: siano z traw i roślin motylkowych, siano z lucerny, słomy zbożowe, plewy, objętościowe soczyste: trawy pastwiskowe, świeże zielonki, kiszonki, korzenie, bulwy. Najbardziej popularnymi korzeniami roślin stosowanymi w żywieniu zwierząt gospodarskich są: buraki pastewne i marchew, oprócz tego stosuje się wysłodki buraczane – produkt uboczny powstający podczas produkcji cukru spożywczego z buraków cukrowych. Wysłodki buraczane – charakterystyka. Wysłodki buraczane to rozdrobnione buraki cukrowe, z których wyługowano cukier i inne składniki rozpuszczalne w wodzie. Szacuje się, że z jednej tony buraków cukrowych otrzymuje się 150 kg cukru i 250 kg wysłodków buraczanych (o zawartości suchej masy około 20%).
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych