
Archiwum
Odchów jałówek – popełniane błędy, cz. 2
Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu
Jakość odchowanych jałówek ma decydujący wpływ na efekty uzyskiwane w hodowli bydła. Błędy popełniane w trakcie ich odchowu wpływają w negatywny sposób na ogólną kondycję i stan zdrowia dorosłych krów, wydajność i tym samym na opłacalność produkcji mleka. Etap 4: Od pokrycia do ocieleniaW świetle aktualnych wyników badań, zarówno żywienie niedoborowe jak i zbyt obfite w okresie cielności jałówek, nie ma wpływu ani na rozwój tkanki gruczołowej ani tłuszczowej w wymieniu. Natomiast żywieniem nieadekwatnym w stosunku do potrzeb możemy wpłynąć na kondycję ciała jałówki, co może mieć istotne znaczenie dla wydajności mleka i stanu jej zdrowia. W większych stadach z dobrym powodzeniem można stosować żywienie jałówek remontowych wg systemu TMR z użyciem wozu paszowego. W takim przypadku należy zestawić dawkę pokarmową w taki sposób, aby zwierzęta posiadające do dyspozycji paszę do woli pobierały tyle składników energetycznych i białka, ile przewidują normy żywienia dla danego poziomu dobowych przyrostów masy ciała. Aktualnie w stadach wysokowydajnych (powyżej 10 000 kg mleka/rok), jałówki rasy phf są zacielane w wieku 15-16 mies. przy masie ciała ok. 400 kg. Jeżeli będą właściwie żywione w okresie ciąży, to przed ocieleniem w wieku 25 mies. mogą osiągnąć masę ciała w granicach ok. 620 kg, a po ocieleniu 570 kg.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych