Strefa Bydło

Paszę podgarnąć warto wiele razy!

Marek Gaworski; Katedra Inżynierii Produkcji, SGGW w Warszawie

 

Żywienie zalicza się do najbardziej newralgicznych zadań w technologii produkcji bydła. I to nie tylko ze względu na wysokie wymagania stawiane wobec ilości i jakości podawanych zwierzętom pasz w oborze. Równie istotna pozostaje właściwa organizacja żywienia bydła, a ta wbrew pozorom nie sprowadza się tylko do rozprowadzenia TMR wzdłuż korytarza paszowego. Jak w każdym budynku o przeznaczeniu mieszkalnym i użytkowym, tak i w pomieszczeniu inwentarskim, a konkretnie w oborze można wskazać miejsce centralne lub o centralnym znaczeniu. W oborze takim miejscem jest korytarz paszowy. To tutaj wpływa się na bieżące i przyszłe wyniki produkcyjne krów i opasów. To tutaj wreszcie skupia się uwaga zwierząt w okresie nawet kilku godzin dziennie. Dlatego też pobieraniu paszy powinien towarzyszyć odpowiedni komfort, wynikający nie tylko z konstrukcyjnych cech ciągu paszowego. Ważna jest też organizacja procesu żywienia bydła, a ta uwzględnia częstotliwość zarówno zadawania paszy jak i jej … podgarniania. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.