Strefa Bydło

Stres cieplny – zapobieganie przez odpowiedni dobór rozwiązań technicznych w oborze

Przemysław Marek

 

Optymalne warunki mikroklimatyczne to istotny aspekt w utrzymywaniu zwierząt gospodarskich. Prawidłowy zakres temperatur oraz skład chemiczny powietrza są jednym z warunków zachowania dobrostanu oraz bezpośrednio wpływają na zdrowotność i uzyskiwane wyniki produkcyjne. Obory to wśród obiektów inwentarskich budynki o dużym stopniu otwarcia na warunki środowiska wewnętrznego. Spowodowane jest to faktem, iż bydło nie ma tak wysokich wymagań termicznych jak trzoda czy drób, jednak i w tym przypadku duże odstępstwa od zalecanych temperatur negatywnie odbijają się na kondycji zwierząt. Zjawisko takie ma miejsce zarówno w przypadku nadmiernego wychłodzenia, jak i przegrzania i nazywane jest stresem cieplnym. Można śmiało powiedzieć, że stres cieplny wynika z przebywania zwierzęcia w warunkach, gdy nie znajduje się ono w strefie swojego komfortu termicznego i pojawiają się niepożądane objawy w zachowaniu i fizjologii. Skutki stresu cieplnego są najczęściej obserwowane w okresie letnich upałów, gdyż trudniej wówczas niwelować jego skutki niż w okresie zimowym.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.