Strefa Bydło

Europejski „Zielony Ład” wymusi zmiany w podejściu do produkcji roślinnej i zwierzęcej

Tomasz Sakowski; Instytut Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN w Jastrzębcu, Emilia Bagnicka; Komisja Genetyki i Hodowli Komitetu Nauk Zootechnicznych i Akwakultury

 

Od momentu ogłoszenia założeń polityki Zielonego Ładu trwa dyskusja, czy ekstensyfikacja produkcji rolnej wpłynie korzystnie na jakość produkowanej żywności i wielkość jej podaży na rynek? Na razie w Unii Europejskiej obserwujemy większą podaż artykułów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego niż możliwość ich zbycia na miejscu. Nadwyżki żywności są eksportowane, w miarę możliwości, do krajów trzecich, ale zawsze pozostaje obawa, że pozostaną one w miejscu i trzeba będzie dopłacić do ich składowania, czego Komisja Europejska chce za wszelką cenę uniknąć. Zmienia się również optyka Wspólnej Polityki Rolnej, która w najnowszej perspektywie płatniczej będzie wspierała ekstensyfikację produkcji rolnej zamiast, jak poprzednio, jej intensyfikację. Oczywiście rządy poszczególnych krajów będą miały wpływ na rozdział środków, ale na pewne działania już ich zabraknie. Nie będzie na przykład środków na promocję konsumpcji mięsa.  Znaczenie sektora produkcji zwierzęcej w UE wyraża się sumą 165 miliardów euro, z czego na sektor mleczarski przypada 22 miliardy euro, a produkcji wieprzowiny 9,8 mld euro. Produkcja zwierzęca dostarcza rocznie na rynek około 47 milionów ton mięsa i 160 milionów ton mleka. To właśnie mleko i mięso dostarczają człowiekowi w diecie najwięcej białka pochodzenia zwierzęcego.  W Europie produkcja zwierzęca skoncentrowana jest głównie w Danii, północnych Niemczech, Bretanii we Francji, Katalonii w Hiszpanii i na nizinie Padańskiej we Włoszech, gdzie liczba zwierząt przekracza 2,15 DJP/ha. W Polsce taka koncentracja produkcji zwierzęcej występuje jedynie na terenie Wielkopolski. W większości krajów europejskich koncentracja produkcji zwierzęcej wynosi około 1 DJP/ha. Około 58% gospodarstw rolnych w UE utrzymuje zwierzęta. Produkcja zwierzęca jest bardzo energochłonna, a ślad węglowy jaki pozostawia w środowisku wynosi od 50 kg równoważnika CO₂/100 g białka przy produkcji wołowiny do 7 kg równoważnika CO₂/100 g białka z mięsa wieprzowego oraz 17 kg równoważnika CO₂/100 g białka mleka.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 8/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy