Strefa Bydło

Ekonomiczne gospodarowanie energią – odzysk ciepła z chłodzonego mleka

Przemysław MarekI; TP Falenty

 

Efektywny chów zwierząt gospodarskich opiera się na stosowaniu wysoko wydajnych technologii z jednoczesnym zapewnieniem dobrostanu. Ważnym tego aspektem jest racjonalne gospodarowanie energią cieplną i elektryczną: stosowanie rozwiązań o niskiej energochłonności, ograniczanie strat, a także wtórny odzysk energii. W przypadku intensywnego chowu bydła jednym z popularnych i skutecznych rozwiązań jest wykorzystanie wymienników ciepła do odzysku energii termicznej z chłodzonego mleka. Ile energii można odzyskać z mleka?Bezpośrednio po udoju, mleko ma temperaturę około 35°C. Składniki odżywcze mleka i jego temperatura, stwarzają jednak idealne warunki do namnażania się bakterii, które w krótkim czasie doprowadzają do psucia się mleka i jego utraty przydatności do dalszego wykorzystania. Udojone mleko, nie jest sterylne i, aby zachowało jak najdłużej prawidłowe parametry jakościowe musi zostać schłodzone. W mleku pozyskanym od zdrowych krów występuje średnio od kilkuset do ok. 10 tys. komórek bakterii w 1 ml.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 8/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy