Strefa Bydło

Krowy potrzebują różnych komponentów białkowych

Ryszard Kujawiak; Sano-Nowoczesne Żywienie Zwierząt

 

Białko to bardzo ważny składnik pokarmowy w paszach dla zwierząt. Bez białka nie ma życia, wzrostu, rozwoju, wydajności, zdrowotności i płodności. Dlatego tak ważna jest ilość i jakość stosowanego w żywieniu krów białka. W żywieniu zwierząt może być wykorzystywanych kilka pasz białkowych, z których najbardziej popularną jest poekstrakcyjna śruta sojowa. Ale już dla zwierząt starszych, a szczególnie przeżuwaczy, można czasami całkowicie zastąpić śrutę sojową innymi komponentami białkowymi. Sano od momentu rozpoczęcia w 2000 roku produkcji w Polsce, wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, stosuje krajowe pasze białkowe, głównie śrutę rzepakową i suszony wywar zbożowy oraz makuch lniany, suszone kiełki zbożowe, drożdże piwne, a także dla krów i bydła opasowego mocznik paszowy. Dostępność, wartość pokarmowa, jakość, cena i ewentualne ograniczenia decydują o zastosowaniu poszczególnych komponentów. Śruta sojowa – popularna pasza białkowaŚruta sojowa ze względu na wysoką wartość pokarmową i relatywnie niską zawartość związków antyżywieniowych jest główną paszą białkową stosowaną w żywieniu zwierząt, szczególnie młodych. Rocznie importujemy jej 2,2 mln ton. Największy udział śruty sojowej sięgający 20-30% występuje w mieszankach paszowych dla drobiu, następnie 10-15% dla świń i cieląt, a dla krów, nawet tych najbardziej wydajnych rzadko w dawce przekracza 3%. Dla przeżuwaczy czy zwierząt starszych, można w znacznej części, a czasami nawet w 100% zastąpić śrutę sojową innymi paszami białkowymi, takimi jak śruta rzepakowa, suszony wywar zbożowy i innymi.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 8/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy