Strefa Bydło

Hodowca Bydła 10/2021

Źródła składników mineralnych w paszach dla bydła

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Nowoczesna hodowla bydła jest ukierunkowana na wysoką wydajność mleczną. Podstawą wysokiej produkcyjności jest odpowiednio zbilansowana dieta. Wśród niezbędnych składników pokarmowych należy pamiętać o odpowiednej ilości substancji mineralnych. Brak optymalnych wartości tych składników w diecie mogą wpłynąć na pogorszenie zdrowia zwierząt w postaci chorobowych stanów klinicznych i podklinicznych.

Nowoczesne technologie w produkcji pasz objętościowych

Barbara Wróbel; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy PIB w Falentach

 

Od kilku lat obserwujemy intensywny rozwój nowoczesnych technologii związanych z produkcją pasz objętościowych, zwłaszcza ich konserwacji. Dotyczy on zarówno maszyn stosowanych do zbioru zielonek, folii kiszonkarskich oraz dodatków do kiszonek (tzw. zakiszaczy). Umiejętne wykorzystanie tych nowych rozwiązań technologicznych pozwala nie tylko na znaczne usprawnienie procesu produkcji pasz, ale gwarantuje również uzyskanie wysokiej ich jakości.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.