Strefa Bydło

Zioła i chwasty użytków zielonych

Iwona Radkowska1, Adam Radkowski2

1Instytut Zootechniki – PIB, Zakład Hodowli Bydła

2Katedra Agroekologii i Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

 

Użytki zielone stanowią część użytków rolnych, pokrytych roślinnością złożoną z wielu gatunków traw, roślin bobowatych a także ziół i chwastów. Każdy trwały użytek zielony charakteryzuje się specyficznym składem botanicznym. Jest on uzależniony od położenia geograficznego, warunków klimatycznych (opady, wilgotność powietrza oraz temperatura i nasłonecznienie), rodzaju gleby, jej zasobności w składniki mineralne i próchnicę, dostępność wody, itp. Specyfika tych czynników determinuje skład roślin, występujących w danym siedlisku.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.