Strefa Bydło

Wymagania wodne i potrzeby nawadniania roślin pastewnych

Cezary Podsiadło

 

Oceniając warunki uprawy w danym regionie kraju dla określonego gatunku powinniśmy przede wszystkim zapoznać się ze specyfiką jego wymagań siedliskowych, która wynika głównie z uwarunkowań genetycznych. Ponadto należy porównać ze sobą te dwa istotne czynniki produkcyjne i na tej podstawie poznać największe zagrożenia dla uzyskania wysokiej produkcyjności uprawy, a tym samym niskiej jej opłacalności. Duże niedobory wody w czasie wegetacji notuje się przede wszystkim na glebach lekkich o niskiej zdolności do jej zatrzymywania oraz w Krainie Wielkich Dolin, która obejmuje swoim zasięgiem południowe obszary województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, tereny środkowej Polski, a także większą część województwa dolnośląskiego, śląskiego i lubelskiego. Obszar ten charakteryzujące się ujemnym klimatycznym bilansem wodnym (KBW), na który mają wpływ niskie opady atmosferyczne w sezonie wegetacyjnym. Pokrycie niedoboru wody, jaki występuje w glebie jest możliwe jedynie dzięki zastosowaniu nawadniania, ryc. 1. Spośród uprawianych w Polsce roślin pastewnych największy areał zasiewów dotyczy kukurydzy – około 600 tys. ha, roślin strączkowych – około 200 tys. ha. Ponadto w uprawie znajdują się jeszcze motylkowate wieloletnie, głównie lucerna i koniczyna około 80 tys. ha oraz okopowe pastewne, przede wszystkim buraki pastewne uprawiane na powierzchni około 7 tys. ha. Największy udział zasiewów roślin pastewnych występuje w gospodarstwach o powierzchni od 20 do 50 ha i wynosi 12,6% przy średniej powierzchni zasiewów, niezależnie od wielkości powierzchni gospodarstwa, na poziomie 9,05% (ryc. 2). W zasadzie wszystkie gatunki roślin pastewnych ze względu na duży plon biomasy charakteryzują się dużymi wymaganiami wodnymi.  Jedną z roślin pastewnych niemotylkowatych uprawianych na całym świecie jako najważniejsze zboże pastewne jest kukurydza. Popularność tej rośliny wynika między innymi stąd, że pozwala uzyskać najwyższe plony spośród wszystkich roślin zbożowych, a nawet pastewnych, zapewnia paszę w postaci zielonki, kiszonki czy śruty przez cały rok, może być uprawiana na różnych glebach, a jej uprawa jest w pełni zmechanizowana.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 4/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.