Strefa Bydło

Fitobiotyki – lecznicza moc z roślin

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Fitobiotyki to substancje, które są uzyskiwane z roślin, przede wszystkim zaś z ziół. Fitobiotyki pod względem chemicznym są niezwykle różnorodną grupą. Wśród nich są zarówno alkaloidy, glikozydy, fenole, saponiny, garbniki, kumaryny, olejki eteryczne, gorycze, śluzy. Fitobiotyki mogą wywierać szereg różnorodnych działań w odniesieniu do poprawy stanu zdrowotnego zwierząt, jak również jakości pozyskiwanych produktów odzwierzęcych. Wiele z fitobiotyków jest klasyfikowanych jako dodatki paszowe, których celem jest poprawa cech sensorycznych paszy tj. aromat, smakowitość. Poza wpływem na ilość pobieranej paszy, substancje izolowane z roślin mogą także: regulować funkcje trawienne poprzez wpływ na ilości wydzielanych enzymów trawiennych i motorykę przewodu pokarmowego, hamować biegunkę, działać osłonowo na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Wiele z substancji izolowanych od roślin ma również działanie immunostymulujące (poprawiające odporność), wzmacniające, antystresowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, czy również także przeciwpasożytnicze. Niektóre z fitobiotyków mogą także niwelować negatywny wpływ czynników antyżywieniowych obecnych w określonych paszach.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 4/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.