Strefa Bydło

Omacnica prosowianka i inne szkodniki kukurydzy

Hubert Waligóra; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Duża powierzchnia uprawy, znaczący udział roślin zbożowych w strukturze zasiewów oraz zmiany pogodowe (ocieplenie klimatu) powodują nasilenie atakowania plantacji kukurydzy przez szkodniki. Większość pojawiających się na polach kukurydzianych szkodników jest nam bardzo dobrze znana, jednak nie powinniśmy dopuszczać do ich rozprzestrzeniania. Według powszechnej opinii kukurydza należy do grupy roślin uprawnych, które atakowane są przez niezbyt dużą liczbę szkodników. Zagrażają plantacjom kukurydzy od siewu aż do zbioru, czy to w uprawie na kiszonkę, czy w uprawie na ziarno. Niektóre z nich mogą towarzyszyć roślinom przez cały okres wegetacji kukurydzy, natomiast inne mogą pojawiać się okresowo. Szacunkowo przyjmuje się, że żerowanie szkodników może być przyczyną strat w plonach biomasy w wysokości około 10%, natomiast w przypadku uprawy kukurydzy na ziarno może dochodzić do 20%. Nowoczesne technologie, postęp hodowlany, jak również doświadczenie rolnicze nabyte przez wiele sezonów pozwalają ograniczyć negatywny wpływ szkodników występujących w uprawie kukurydzy.  Jak podaje Instytut Ochrony Roślin PIB w Poznaniu plantacjom kukurydzy może zagrażać około 100 różnych gatunków szkodników. Szkodliwość ich jest różna. Do najgroźniejszych szkodników występujących w uprawie kukurydzy należy omacnica prosowianka, która może powodować duże straty szczególnie w ciepłe lata. Jej zasięg występowania zwiększa się, obejmując z każdym rokiem coraz większą powierzchnię zasiewów w kraju. Straty w plonach dotyczą zarówno uprawy kukurydzy na kiszonkę jak i na ziarno. Omacnica prosowianka jest ciepłolubnym motylem o nocnym trybie życia. Atakuje kukurydzę, proso i niektóre warzywa. Jeszcze do niedawna znana była tylko w południowo-wschodniej części kraju. Po opanowaniu całej południowej połowy Polski, można ją już powszechnie spotkać w Wielkopolsce i na Mazowszu. Szkodnik ten zimuje w resztkach pożniwnych roślin uprawnych i chwastów, bez których nie jest zdolny przezimować.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.