Strefa Bydło

Rola uszlachetniania pasz dla bydła

Oskar Skórnicki

 

Patrząc na aktualną sytuację gospodarczą w kraju i na świecie związaną m.in. z wysokimi cenami surowców paszowych oraz pozyskiwanymi z nich pasz dla zwierząt zauważa się coraz silniejsze zwrócenie uwagi na jakość produktów. Z jednej strony wywołane jest to rozbudowaną produkcją zwierzęcą i spełnieniem zapotrzebowania produkcyjnego wysokowydajnych zwierząt, a z drugiej ograniczeniem strat związanych z niewykorzystaniem części niestrawionej paszy. Zapewnienie wspomnianych wcześniej pasz wysokiej jakości wiążę się z wykorzystaniem procesów uszlachetniania do ich produkcji. Metody uszlachetniania można rozdzielić na kilka grup: mechaniczne, termiczne oraz mieszane – łączące obie grupy. Pośród metod mechanicznych najbardziej popularne, znane w gospodarstwach rolnych procesy to śrutowanie oraz gniecenie ziaren zbóż. W ten sposób można w pewnym stopniu ograniczyć straty związane z niestrawieniem całych ziaren zbóż.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.