Strefa Bydło

Aktywność przeżuwania, cz. I

Kamil Siatka

 

Przeżuwanie, które jest podstawowym warunkiem fizjologicznego przebiegu trawienia w przedżołądkach jest procesem na tyle charakterystycznym, że dało nazwę całemu podrzędowi ssaków znanych jako przeżuwacze lub Ruminantia. Do wspominanego podrzędu należą przedstawiciele kanczylowatych, widłorogich, żyrafowatych, jeleniowatych, piżmowcowatych oraz wołowatych, wśród których sklasyfikowane zostało bydło domowe (Bos taurus taurus). Przeżuwacze stanowią grupę zwierząt zdolnych do życia wszędzie, gdzie istnieje jakakolwiek forma roślinności. Umożliwia im to specyficzna budowa układu pokarmowego, począwszy od jamy gębowej pozbawionej górnych siekaczy i wyposażonej w rosnące przez całe życie zęby trzonowe i przedtrzonowe o dużej, płaskiej powierzchni trącej, która pozwala na przyjmowanie i wykorzystywanie ciężkostrawnych składników pochodzenia roślinnego. Charakterystycznym dla przeżuwaczy przystosowaniem ewolucyjnym jest także odłykanie pokarmu do jamy gębowej. Ośrodek odruchu odłykania znajduje się w rdzeniu przedłużonym, a impulsy z tego ośrodka przekazywane są przez nerw błędny. Samo odłykanie zachodzi podczas spoczynku zwierzęcia, kiedy ma ono czas na ponowne przeżucie wcześniej pobranej i słabo rozdrobnionej porcji karmy. Znaczenie przeżuwania - Proces przeżuwania obejmuje kilka następujących po sobie odruchów: odruch odłykania, powtórnego żucia i następnie połykania. Celem tego działania są: Rozdrobnienie większych cząstek pokarmu, zwłaszcza paszy objętościowej, prowadzące do zwiększenia ich powierzchni, co jest niezbędne dla zasiedlania przez mikroorganizmy i rozkładu składników komórek roślinnych dzięki produkowanym przez nie enzymom. Tym samy, przeżuwanie przekłada się na ułatwienie trawienia masy organicznej w żwaczu, pośrednio wpływa na stopień fermentacji bakteryjnej, zwłaszcza pasz objętościowych. Przeżuwanie pobudza mechanoreceptory policzkowe i nasila wydzielanie śliny, wpływa w ten sposób na objętość soku żwaczowego.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.