Strefa Bydło

Rynek wołowiny w Polsce

Piotr Stanek, Paweł Żółkiewski; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Rynek mięsa w Polsce jest jednym z ważniejszych rynków rolnych. Produkcja mięsa ulega pewnym wahaniom w czasie, które zależą głównie od wielkości i struktury spożycia, wysokości cen skupu żywca i poziomu cen detalicznych mięsa oraz jego przetworów. Istotnym elementem rynku mięsa jest ponadto saldo handlu zagranicznego. Krajowy rynek mięsa jest również niejednorodny, a zmiany gospodarcze zachodzące w ciągu ostatnich dwudziestu pięciu lat doprowadziły do wyraźnego wyodrębnienia się rynku żywca i mięsa, a w jego obrębie kilku subrynków takich jak żywca wieprzowego, żywca wołowego i cielęcego, drobiu i innych. Przemiany dokonujące się na rynku mięsa związane są ze zmianami w konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na wielkość spożycia dominującym rynkiem mięsa jest rynek drobiowy i wieprzowy. Spożycie natomiast wołowiny drastycznie spadło i osiągnęło poziom poniżej 2 kg na jednego mieszkańca. Podejmowane są jednak różnorodne próby wspierane przez państwo w celu ożywienia popytu wewnętrznego na ten rodzaj mięsa: poczynając od propagowania chowu bydła ras mięsnych, po intensywne działania na poziomie konsumenta.  Wołowina jest produktem preferowanym głównie ze względu na swoje walory zdrowotne. W Polsce jest wykorzystywana przede wszystkim jako mięso kulinarne, dlatego też surowiec powinien być pozyskiwany z bydła o odpowiedniej wartości rzeźnej. Produkcja wołowiny w Polsce jest silnie powiązana z produkcją mleka, dlatego klient przeważnie ma do wyboru wołowinę pochodzącą od bydła z mlecznego użytkowania. Jej jakość i stosunkowo wysoka cena zwykle nie spełniają oczekiwań konsumenta, w konsekwencji bardziej konkurencyjne są inne mięsa, szczególnie drobiowe. Produkcja mięsa wołowego zależy m.in. od wielkości pogłowia zwierząt, rasy, bazy surowcowej, uwarunkowań środowiska przyrodniczego, opłacalności produkcji oraz preferencji konsumentów.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.