Strefa Bydło

Hodowca Bydła 6/2015

Inwazja owadów a produkcyjność i dobrostan bydła

Marta Kaliciak, Maciej Adamski; UP Kraków


Owady, w tym muchy, stanowią poważny problem produkcji zwierzęcej. Stanowią one wektor wielu chorób i negatywnie wpływają na dobrostan i produkcyjność bydła. Ich rozwojowi sprzyjają odchody zwierząt gospodarskich, jak również wysoka temperatura i wilgotność występujące w okresie letnim.

Bakterie odpowiedzialne za zapalenie wymienia

Wojciech Neja; Katedra Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Duże zapotrzebowanie na wysokogatunkowe wyroby mleczarskie wymusza na hodowcach bydła mlecznego, dostarczania do skupu mleka spełniającego wysokie wymagania jakościowe. Ponadto produkcja mleka wysokiej jakości decyduje o dochodzie gospodarstwa. W mleczarstwie o jakości surowca (klasie) m.in. decyduje zawartość komórek somatycznych w mleku, natomiast w przypadku krów jest to czuły miernik zdrowotności wymienia. Nadmierna ilość komórek somatycznych w mleku świadczy o stanie zapalnym wymienia oraz niższej wydajności i zmienionym składzie mleka.

Mikroklimat w oborach – możemy zapobiec stresowi cieplnemu u krów

Wojciech Krawczyk; Dział Technologii, Ekologii i Ekonomiki Produkcji Zwierzęcej – Instytut Zootechniki PIB


Dyrektywa 98/58/EC, Rozporządzenie MRiRW z dnia 2.09.2003 r.
(Dz. U. Nr 167 poz. 1629) w sprawie minimalnych warunków utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich oraz Ustawa o ochronie zwierząt z dnia 21.08.1997 r. (Dz. U. Nr 11 poz. 724), są aktami prawnymi określającymi podstawowe zagadnienia dotyczące dobrostanu bydła, a wśród nich także kwestie mikroklimatu panującego w budynkach inwentarskich.

Witaminy chronione w żywieniu bydła

Andrzej Bochniak; Prywatna Praktyka Weterynaryjna


Witaminy to grupa organicznych związków chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania każdego żywego organizmu. Obecnie znanych jest czternaście składników określanych jako witaminy. Nie wszystkie z nich muszą być dostarczane z zewnątrz, część jest syntetyzowana przez mikroorganizmy zasiedlające przewód pokarmowy zwierząt, a także ludzi.

Skutki żywienia bydła paszami objętościowymi złej jakości

Bartosz Kłos, Maciej Adamski; UP Wrocław


Obecna sytuacja na rynku mleka i mięsa wołowego zmusza hodowców do oszczędzania i poszukiwania nowych rozwiązań. Celem tego jest wykorzystanie potencjału produkcyjnego utrzymywanych zwierząt, bez generowania dodatkowych kosztów.

Właściwe przygotowanie żwacza do pobierania pasz w okresie wczesnej laktacji

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu


Specyfika żywienia krów jako zwierząt przeżuwających sprawia, że uzyskiwane od nich efekty produkcyjne w decydującym stopniu zależą od sprawności największej części 4-komorowego żołądka, zwanej żwaczem. Jego pojemność u dorosłej krowy wynosi 160-180 litrów. Niektórzy specjaliści z fizjologii żywienia zwierząt przeżuwających nazywają go największym „laboratorium świata”, ze względu na ilość i tempo zachodzących tam procesów biochemicznych oraz mikrobiologicznych.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.