Strefa Drób

Znaczenie tłuszczów roślinnych w diecie drobiu

Anna Wilkanowska

Uniwersytet w Molise, Włochy

 

Zaspokojenie potrzeb żywieniowych „współczesnych” kurcząt rzeźnych oraz ptactwa nieśnego sprawia hodowcom drobiu wiele problemów. Intensywny postęp hodowlany wymusił stosowanie w żywieniu ptaków bardzo skoncentrowanych pod względem energetyczno- białkowym pasz. Zaspokojenie potrzeb białkowych w większości przypadków nie sprawia zbyt dużego problemu (np. rośliny strączkowe, poekstrakcyjna śruta sojowa), jednakże w przypadku energii brakuje odpowiedniego źródła, które w pełni zaspokoiłyby potrzeby energetyczne bez pogorszenia wyników odchowu, czy też jakości jaj, mięsa.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.