Strefa Drób

Ponad pół wieku genetycznego doskonalenia nieśnych i mięsnych kur

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski

AVICONS – Warszawa

 

Dzikie kury przed udomowieniem w Chinach ok. 6000 lat p.n.e., zbliżały się do ludzkich siedzib w poszukiwaniu resztek jedzenia, a nocą chroniły się przed drapieżnikami, na gałęziach drzew. Na wiosnę, gdy dni stawały się dłuższe i cieplejsze, kury zaczynały znosić i wysiadywać jaja, z których po trzech tygodniach, wylęgły się pisklęta. Jeśli jaja lub pisklęta, zostały zjedzone przez drapieżniki lub ludzi, to kura do końca lata, ponawiała znieść kolejną serię jaj.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.