Strefa Drób

Salmonellozy drobiu programy zwalczania oraz aktualny poziom zatruć pokarmowych wśród ludzi w Polsce i krajach Unii Europejskiej

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Lublin

 

Bakterie Salmonella są wciąż uznawane za jedne z najbardziej powszechnych przyczyn zatruć pokarmowych wśród ludzi na całym świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), corocznie zakażeniu pałeczkami Salmonella ulega ok. 10 milionów ludzi. Większość infekcji ma przebieg łagodny (z objawami biegunkowymi i wymiotami), jakkolwiek zdarzają się również śmiertelne przypadki zatruć.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.