Strefa Drób

Łubiny w mieszankach dla drobiu

Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Marcin Hejdysz

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach

Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

 

W Polsce z nasion grubonasiennych na cele paszowe uprawiane są trzy gatunki łubinu – łubin żółty (Lupinus luteus), łubin wąskolistny (Lupinus angustifolius) i łubin biały (Lupinus albus), bobik (zwany inaczej bobem pastewnym) (Vicia faba minor) oraz groch (Pisum sativum L.). W ostatnich latach rośnie zainteresowanie łubinami jako źródłami białka.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy