Strefa Drób

Jakość mikrobiologiczna i sterylizacja surowców i pasz

Marcin Różewicz,

Krystyna Jakubowska

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt

UPH Siedlce

 

Ocenia się, że aż 70% całkowitej produkcji pasz przemysłowych w Polsce stanowią mieszanki dla drobiu. Zdecydowana większość skarmianych pasz na fermach pochodzi więc z mieszalni pasz. Jednak wielu hodowców, szczególnie tych mających do dyspozycji własne surowce, a jednocześnie na tyle dużą skale produkcji, że opłaca im się produkcja mieszanek we własnym zakresie, korzysta również z tej możliwości. Zazwyczaj jednak również w tym przypadku konieczny staje się zakup pewnych surowców jak dodatki paszowe, koncentraty czy premiksy. Warto więc pamiętać, że obecnie dużą wagę przykłada się do bezpieczeństwa stosowanych pasz. Jest to wymóg prawny określony przez nasze krajowe prawodawstwo jak również prawo Unii Europejskiej.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.