
Archiwum
Jakość mikrobiologiczna i sterylizacja surowców i pasz
Marcin Różewicz,
Krystyna Jakubowska
Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt
UPH Siedlce
Ocenia się, że aż 70% całkowitej produkcji pasz przemysłowych w Polsce stanowią mieszanki dla drobiu. Zdecydowana większość skarmianych pasz na fermach pochodzi więc z mieszalni pasz. Jednak wielu hodowców, szczególnie tych mających do dyspozycji własne surowce, a jednocześnie na tyle dużą skale produkcji, że opłaca im się produkcja mieszanek we własnym zakresie, korzysta również z tej możliwości. Zazwyczaj jednak również w tym przypadku konieczny staje się zakup pewnych surowców jak dodatki paszowe, koncentraty czy premiksy. Warto więc pamiętać, że obecnie dużą wagę przykłada się do bezpieczeństwa stosowanych pasz. Jest to wymóg prawny określony przez nasze krajowe prawodawstwo jak również prawo Unii Europejskiej.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.