Strefa Drób

Hodowca Drobiu 1/2017

Żywienie kur nieśnych na ściółce i w klatkach

Alina Rachwał; Poznań



W wyniku wieloletnich prac hodowlanych kury nieśne dojrzewają szybciej aniżeli kilkadziesiąt lat temu. Niektóre mieszańce użytkowe typu nieśnego szczyt produkcji jaj osiągają już w wieku 24. tygodni. Wiąże się to z koniecznością stosowania programu żywienia, umożliwiającego uzyskanie przez te ptaki masy ciała co najmniej 1300 g w wieku 18 tygodni. Do czasu osiągnięcia szczytu produkcji jaj masa ich ciała powinna zwiększyć się o około 300 g. Przy optymalizacji masy ciała kur uwzględnić należy również porę roku i pochodzenie ptaków, tj. ich uwarunkowane genetycznie właściwości.

Skuteczność kokcydiostatyków ziołowych

Bartosz Korytkowski




Kokcydioza jest wywoływana przez pierwotniaki z rodzaju Eimeria. Rodzaj ten jest w środowisku rozpowszechniony. Może być w formie nieaktywnej przenoszony przez ptactwo i różne szkodniki. Jest wysoce oporny na środki dezynfekcyjne i różne warunki pogodowe. Na ujawnienie się kokcydiów ma wpływ m.in. wiek ptaków, zakażenia wirusowe osłabiające ich odporność, niedobory żywieniowe, skażenia paszy mikotoksynami, zbyt duża obsada, zła wentylacja, zbyt duże stężenie szkodliwych gazów w powietrzu pomieszczenia i inne.

Źródła metioniny w paszy dla kurcząt brojlerów oraz niosek i jej wpływ na produkcję drobiu

Teresa Skiba, Magdalena Dymek; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu



Metionina jest organicznym związkiem chemicznym (należy do tzw. aminokwasów kodowanych, jest obojętna elektrycznie). Wraz z cysteiną, metionina jest aminokwasem który zawiera siarkę. Duże ilości metioniny znajdujemy w białku jaj i kazeinie mlekowej.

Razem czy osobno?

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS



Działać indywidualnie czy zespołowo? – to pytanie, które niepokoi od dawna polskich producentów i przetwórców drobiu. Wszyscy zainteresowani zdają sobie sprawę, że „w jedności – siła”, ale wzajemna nieufność i przekonanie, że jeden drugiego będzie chciał „wykiwać”, praktycznie uniemożliwia upowszechnienie w krajowym sektorze drobiu, tworzenia zintegrowanych sieci produkcyjnych. Na terenie kraju działa ok. 1130 grup producentów rolnych, w tym ok. 220 z nich to zrzeszenia producentów drobiu (19,5%).

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.