Strefa Drób

Hodowca Drobiu 8/2018

HD 8.2018 okl

W numerze:

  1. Probiotyki i dodatki ziołowe jako sposób na produkcję drobiu bez antybiotyków Teresa Skiba, Magdalena Dymek
  2. Uszlachetnione komponenty białkowe w żywieniu drobiu Jarosław Iwaniuk
  3. SOS na stres cieplny Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  4. Postępowanie z kurami nieśnymi w okresie upałów Alina Rachwał
  5. Jakość jaj - wartość dodana Bartosz Korytkowski
  6. Zwalczanie i monitorowanie szkodników na fermie Oliwia Duszyńska-Stolarska
  7. Choroby drobiu jako wynik nieodpowiedniego zarządzania stadem Oliwia Duszyńska-Stolarska
  8. Syndrom nagłej śmierci sercowej Anna Wilkanowska
  9. Sympozjum Drobiarskie 2018 czyli w poszukiwaniu sposobu na salmonellę
  10. VI Forum Drobiarskie Maria Gwizdała, Iwona Brzoskowska
  11. Metody oceny genetycznego potencjału indyków Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk

 

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Metody oceny genetycznego potencjału indyków

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS



Udana i opłacalna produkcja indyków znalazła szerokie zastosowanie w światowym i polskim rolnictwie. Według Biegańskiego (2018) skup żywych indyków w Polsce wyniósł w 2017 r. 510 tys. ton, utrzymując się na poziomie z 2016 r. Natomiast wylęgowe zakłady sprzedały 46 224 tys. indyczych piskląt, czyli o prawie 7,7% więcej niż w roku poprzednim. Według Jankowskiego i Kozłowskiego (2012) Polska zajmuje w Unii Europejskiej trzecie miejsce w produkcji indyków, po Niemczech i Francji.

VI Forum Drobiarskie

Maria Gwizdała, Iwona Brzoskowska; Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu



W dniach 18-19 czerwca 2018 roku w Chmielnie odbyło się VI Pomorskie Forum Drobiarskie zorganizowane przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu w partnerstwie z Pomorskim Zrzeszeniem Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Sympozjum Drobiarskie 2018 czyli w poszukiwaniu sposobu na salmonellę

Rok 2018 jest pierwszym rokiem, w którym producenci jaj zostali pozostawieni samym sobie. Brak odszkodowań za likwidacje stad w przypadku pozytywnego wyniku prób na obecność pałeczek Salmonella dla wielu hodowców może oznaczać bardzo poważne kłopoty, a w skrajnym przypadku nawet konieczność zaprzestania działalności. Nic więc dziwnego, że podczas tegorocznego, już XXII, Sympozjum Drobiarskiego w Zakopanem aż trzy prezentacje w sposób pośredni lub wprost nawiązywały do metod zapobiegania i zwalczania zakażeń bakteryjnych. 

Syndrom nagłej śmierci sercowej

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



Minione dziesięciolecia to stopniowa intensyfikacja produkcji zwierzęcej. Nie powinno to nikogo dziwić, zważywszy na niemalejące potrzeby rosnącej populacji ludzkiej. Na szczególną uwagę zasługuje produkcja drobiu, którego mięsa i jaja są doskonałym źródłem taniego, wysokowartościowego białka. Produkty drobiowe cenione są na całym świecie. Rosnącemu zainteresowaniu drobiem, intensyfikacją jego produkcji towarzyszy pojawienie się wielu zaburzeń chorobowych ptaków. 

Choroby drobiu jako wynik nieodpowiedniego zarządzania stadem

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



Homeostazą organizmu nazywamy taki stan, w którym utrzymuje on prawidłowe funkcjonowanie za pomocą fizjologicznych mechanizmów, w zmiennych warunkach środowiskowych. Utrzymanie homeostazy jest również zależne od jakości pobieranego pokarmu, wody, warunków bytowania. Zarządzanie na fermie może mieć bezpośredni wpływ na kształtowanie się stanu zdrowia i choroby. 

Zwalczanie i monitorowanie szkodników na fermie

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 


Bezpieczeństwo żywności stanowi standard w dzisiejszej produkcji. Zapewnienie bezpiecznego produktu jest obowiązkiem każdego hodowcy oraz przedsiębiorcy. Wymaga to wszechstronnego i zintegrowanego podejścia. Zapewnienie odpowiednich warunków chowu jest jednym z nich. Istotnym ich elementem jest stworzenie odpowiednich warunków higienicznych na fermie wpływających na stan zdrowia stada, a tym samym produktów powstających z hodowli.

Jakość jaj - wartość dodana

Bartosz Korytkowski



Jaja są jednym z najczęściej wybieranych przez konsumenta produktów spożywczych. Świadczy to przede wszystkim o tym, że produkt ten jest powszechnie dostępny oraz o tym, że cechują go dobre parametry żywieniowe. Na przestrzeni ostatnich lat odkryto, że można go dodatkowo „wzbogacać”, w z góry określone dodatki, które znacznie podnoszą jego walory dietetyczne.

Postępowanie z kurami nieśnymi w okresie upałów

Alina Rachwał; Poznań

Upały i związany z nimi stres u niosek powodujący spadek produkcji jaj jest problemem występującym w wielu rejonach świata. Nioski narażone są na stres cieplny, gdy temperatura powietrza w kurniku przekracza 27°C. Stwierdzono, że powyżej 27°C przy dalszym wzroście temperatury powietrza o każdy 1°C spożycie paszy zmniejsza się o 1,5-2,0%. Obok temperatury o komforcie środowiska decyduje też wilgotność względna i ruch powietrza.

SOS na stres cieplny

Agnieszka Wilczek-Jagiełło



W trakcie tegorocznych upałów jak bumerang powrócił temat wysokich temperatur i towarzyszącego temu zjawiska: stresowi cieplnemu drobiu. Myślę, że wszyscy pozostajemy zgodni co do tego, że zbyt wysoka temperatura otoczenia lub upał nie są korzystne zarówno dla zwierząt, jak również dla ludzi. O ile jednak, my możemy się swobodnie przemieszczać, wybierać miejsca zacienione i takie, gdzie ruch powietrza pozwala na zapewnienie przynajmniej minimalnego odczucia komfortu, o tyle ptaki utrzymywane stale w jednym pomieszczeniu i w stosunkowo dużym zagęszczeniu, nie mogą nawet w minimalnym stopniu liczyć na dobre samopoczucie w czasie letnich, wysokich temperatur. Utrzymywane obecnie linie drobiu, zwłaszcza typu mięsnego cechują się bardzo szybkim tempem wzrostu, a więc także bardziej intensywnymi przemianami metabolicznymi, a ubocznym produktem przemiany energii jest wyprodukowane ciepło.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy