Strefa Drób

Hodowca Drobiu 9/2018

Pora na II edycję Agro Days. Dni Hodowcy

De Heus

Już po raz drugi, Agro Days. Dni Hodowcy zgromadzą w Warszawie społeczność hodowców z całej Polski. Tym razem autorskie wydarzenie firmy De Heus, odbędzie się 2 i 3 lutego 2019 r. w nowym Centrum Targowo-Kongresowym Global Expo. Formuła biznesowo-edukacyjna Dni Hodowcy skierowana jest do wszystkich zainteresowanych branżą hodowlaną, a także przemysłem rolno-spożywczym. Patronem wydarzenia jest m.in. Hodowca Drobiu. 

Podwyższenie ilości jaj wylęgowych

Alina Rachwał; Poznań


Jedną z podstawowych przyczyn obniżania się ilości jaj wylęgowych wraz z wiekiem kur jest pogorszenie się jakości skorupy. Fakt ten tłumaczy się tym, że wzrasta masa jaj, a zmniejsza się grubość skorupy, nieznacznie natomiast zmienia się na przestrzeni okresu produkcyjnego absorbcja wapnia. Ma tu także znaczenie poziom białka w paszy. Stwierdzono, że ograniczenie podaży białka zapobiega pogorszeniu się jakości skorupy, ale jednocześnie wpływa na obniżenie nieśności.

Kapłon czy kogut? Wartość kastrowanego ptaka

Jakub Biesek; Katedra Hodowli Zwierząt, UTP w Bydgoszczy


Przemysł drobiarski jest jednym z bardziej popularnych na świecie. Miliony ptaków jest użytkowanych w różnych gałęziach tego przemysłu. Kury w typie nieśnym utrzymywane są w celu pozyskania jaj konsumpcyjnych lub jaj wylęgowych. Samce stanowią połowę piskląt pozyskanych z wylęgu. Są one traktowane jako zbędny produkt uboczny, który utylizuje się. Czy jest to jedyna opcja – eliminacja kogutków?

Lidia i Henryk Malec - 25 lat działalności. 10 posiedzenie Zarządu PTZ w Dębówku

Piotr Lisiecki

 


Henryka Malca znam ponad 20 lat. Jest jednym z kilku drobiarzy łączących pasję wykładowcy z praktyką i produkcją. Często spotykam ludzi z naszej branży, którzy powołują się na zajęcia u doktora Malca. Dzień goni dzień i dopiero zaproszenie na jubileusz zmusza do chwilki zatrzymania i refleksji:Kurcze! To już ćwierć wieku …

Logistyka transportu ptaków rzeźnych

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Logistyka transportu rzeźnego stanowi skomplikowany szereg procesów. W powszechnej opinii specjalistów transport powinien być realizowany w oparciu o zasady wysokiego dobrostanu zwierząt. Jednakże nadal pomimo dostępu nowoczesnych technologii przewóz ich generuje wiele negatywnych skutków, do których należą: stres transportowy oraz obniżenie wartości rzeźnej. Ponadto drób należy do najbardziej wrażliwych gatunków na niekorzystne bodźce środowiskowe. Szacuje się, że w krajach Unii Europejskiej produkuje się około 2 miliardy ptaków, które podlegają transportowi. Podczas przewożenia zmieniają diametralnie środowisko, w którym poddawane są licznym czynnościom manipulacyjnym. Powstały stres wpływa na obniżenie jakości technologicznej surowca rzeźnego.

Ptaszyniec - o jeden krok przed wrogiem

Bartosz Korytkowski


Dla hodowców drobiu choroby pasożytnicze stanowią bardzo ważny problem. Straty spowodowane pasożytami mogą być kolosalne, a ponadto mogą one być przyczyną wielu chorób, tym samym pogarszając wyniki produkcyjne, a nawet powodując upadki ptaków. 

Zwalczanie wektorów chorób w kurniku. Szkodniki ferm kurzych - metody zwalczania

Jakub Biesek; Katedra Hodowli Zwierząt, UTP w Bydgoszczy


Biologiczna forma ochrony na fermach drobiu stanowi podstawę prawidłowego funkcjonowania produkcji. Istnieje wiele wektorów chorób zagrażających ptakom. Bioasekuracja ma na celu eliminowanie i hamowanie rozprzestrzeniania się czynników przenoszących choroby, tj. bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki. Transmiterami chorób, które stanowią znaczące zagrożenie są również owady, gryzonie, dzikie ptactwo, a nawet ludzie. Wektorem może być również rozsypana pasza oraz sprzęt i elementy budynku inwentarskiego.

Mikrobiom układu pokarmowego

Maciej Kucharski; Warszawa


Prawidłowa praca układu pokarmowego zapewnia z jednej strony zaopatrzenie organizmu w niezbędne witaminy wytwarzane m.in. przez bakterie, z drugiej razem z enzymami trawiennymi dostarczenie organizmowi niezbędnych do jego życia mikro i makro elementów z pobranego pokarmu.

Projektowanie jaj

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS


Konsumenci są zgodni w kwestii cech jakości żywności na swoich talerzach oraz związanych z nimi zdrowiem ludzi i zwierząt. Obecnie musimy podejmować ważkie decyzje czy zakupić żywność z GMO lub bez, organiczną lub np. bez glutenu. Zastrzeżenia dotyczące dobrostanu zwierząt, wpłynęły na zmiany w sektorze produkcji jaj, wymuszając przejście z chowu kur nieśnych w wzbogaconych klatkach, na alternatywne systemy chowu. Wiele znaczących sieci, handlujących żywnością i gastronomicznych, ogłosiło sprzedaż jaj lub używanie ich produktów, pozyskanych wyłącznie z nie klatkowych metod chowu niosek.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy