Strefa Drób

Hodowca Drobiu 10/2018

HD 10.2018 okl

W numerze:

  1. Co nowego w hodowli kur nieśnych? Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
  2. Zagrożenia w przemyśle paszowym Bartosz Korytkowski
  3. Energia z bonusem Jarosław Iwaniuk
  4. Wpływ technologii produkcji na jakość mięsa drobiowego Oliwia Duszyńska-Stolarska
  5. Dni Otwarte na fermie Państwa Lewandowskich Piotr Lisiecki
  6. Wpływ warunków środowiskowych w zakładzie wylęgowym na jakość piskląt Alina Rachwał
  7. Utlenianie białka w przetworach mięsnych Anna Wilkanowska
  8. XIII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i potraw z gęsi Stanisław Wężyk, Bohdan Ogrodowski
  9. Sprawozdanie z XXX Międzynarodowego Sympozjum Drobiarskiego Monika Michalczuk

 

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Sprawozdanie z XXX Międzynarodowego Sympozjum Drobiarskiego

Monika Michalczuk


W dniach 10-12 września br. w Zegrzu k. Warszawy odbyło się jubileuszowe XXX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie „Nauka Praktyce – Praktyka Nauce”. Organizatorem sympozjum był Zarząd Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej (PB WPSA) oraz Zakład Hodowli Drobiu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Patronat honorowy objęło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Marszałek Województwa Mazowieckiego.

XIII Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i potraw z gęsi

Stanisław Wężyk, Bohdan Ogrodowski


Mimo że to „trzynasty”, to wcale nie feralny, ale wręcz znakomity, tak pod względem merytorycznym jak organizacyjnym, miał miejsce 17 września br., w Ostrzeszowie przebieg „XIII Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi”. Ta z roku na rok rozwijająca się impreza, przekraczająca już granice Polski, zawdzięcza swe powodzenie, ogromnemu zaangażowania całego zespołu Ostrzeszowskiej Lokalnej Grupie Działania, z panią prezes Krystyną Sikorą na czele oraz wsparciu władz powiatu ze strony starosty, p. Lecha Janickiego oraz burmistrza miasta i gminy, p. Mariusza Witka.

Utlenianie białka w przetworach mięsnych

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt


Mięso jest ważnym źródłem białka w diecie ludzi. W tej roli szczególnie dobrze sprawdza się mięso drobiowe. Stwierdzono, że wartość odżywcza białek mięsa drobiu jest porównywalna z zalecanym przez FAO/WHO wzorcem aminokwasowym. Warto jednak zaznaczyć że, tak samo jak tłuszcz, białko mięsa drobiowego jest wrażliwe na proces oksydacji, który ma wpływ na jakość mięsa, i co ważne z punktu widzenia konsumenta, również na zdrowie osób, na których talerzu często goszczą potrawy mięsne.

Wpływ warunków środowiskowych w zakładzie wylęgowym na jakość piskląt

Alina Rachwał; Poznań


Podstawowym zadaniem zakładów wylęgowych jest produkcja jak największej liczby piskląt charakteryzujących się dobrą jakością. W praktyce w dużych przemysłowych wylęgarniach obserwuje się, że w każdym wylęgu około 1-2% stanowią pisklęta słabsze, gorszej jakości. Zjawiskiem naturalnym jest, że z jaj pochodzących od młodych stad, tj. poniżej 30. tygodnia życia wylęga się stosunkowo więcej piskląt słabszych. W przypadku gdy procentowy udział jakościowo gorszych piskląt nie maleje wraz z wiekiem stada reprodukcyjnego, należy zbadać inne możliwe przyczyny, jak: postępowanie z jajami wylęgowymi, warunki ich inkubacji, żywienie ptaków czy uwarunkowania genetyczne. 

Dni Otwarte na fermie Państwa Lewandowskich

Piotr Lisiecki

Firma Big Dutchman to 80 lat obecności na rynku. Połączenie amerykańskiego dynamizmu i ekspansji z niemiecką solidnością. Historia założenia, przekształceń, zawirowań własnościowych, rozwoju na różnych kontynentach może posłużyć za scenariusz dobrego filmu dokumentalnego. Gdyby taki film powstał, sporo byłoby w nim o działalności Big Dutchman w Polsce.

Wpływ technologii produkcji na jakość mięsa drobiowego

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Mięso drobiowe cieszy się niesłabnącą popularnością wśród konsumentów. Charakteryzuje się szeregiem korzystnych cech smakowych oraz dietetycznych. Natomiast pomimo rosnącej produkcji mięsa w Polsce, można dopatrywać się licznych trudności. Jedną z nich jest pozyskiwanie dużych zasobów surowca o wysokiej jakości. Świadomość konsumentów dotycząca humanitarnego traktowania zwierząt również ulega zmianie. Klienci coraz chętniej sięgają po produkty pochodzące z chowu naturalnego.

Energia z bonusem

Jarosław Iwaniuk; Główny Technolog Rozwoju Produktów ZUBR


Współczesne linie genetyczne drobiu rzeźnego to ptaki o wysokim potencjale genetycznym, nakierowanym na intensywną produkcję mięsa. Wymagają zatem pasz o dużej koncentracji składników pokarmowych i ich odpowiednim wzajemnym stosunku ilościowym. Szczególnie istotny jest bilans energetyczno-białkowy.

Zagrożenia w przemyśle paszowym

Bartosz Korytkowski


Szczegółowa identyfikacja a w następnej kolejności eliminacja ewentualnych zagrożeń mogących występować w przemyśle paszowym powoduje z jednej strony utrzymanie wysokiej zdrowotności i kondycji stada, a z drugiej pozwala w znacznym stopniu na ograniczenie kosztów ponoszonych przez producentów m.in. na zakup pasz, opiekę weterynaryjną itp.

Co nowego w hodowli kur nieśnych?

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS


Przemiany systemowe, które nastąpiły w Polsce pod koniec lat 80., wpłynęły także istotnie na strukturę ferm zarodowych kur nieśnych oraz na stosowane w nich metody oceny użytkowości i poprawy wartości genetycznej. Z produkcji towarowej w ciągu kilku lat zniknęły, wykorzystywane od lat, takie rasy kur jak: białe leghorny, sussex’y, rhode island red (karmazyny), new hampshiry, nie mówiąc już o rodzimych zielononóżkach kuropatwianych. Ich miejsce zajęły, importowane z renomowanych, zagranicznych koncernów hodowlanych, wysokoprodukcyjne, mieszańce towarowe, powodując nieodwracalny zanik, krajowych małych ferm zarodowych, o liczebności 500-600 kur nieśnych.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.