Strefa Drób

Co nowego w hodowli kur nieśnych?

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS


Przemiany systemowe, które nastąpiły w Polsce pod koniec lat 80., wpłynęły także istotnie na strukturę ferm zarodowych kur nieśnych oraz na stosowane w nich metody oceny użytkowości i poprawy wartości genetycznej. Z produkcji towarowej w ciągu kilku lat zniknęły, wykorzystywane od lat, takie rasy kur jak: białe leghorny, sussex’y, rhode island red (karmazyny), new hampshiry, nie mówiąc już o rodzimych zielononóżkach kuropatwianych. Ich miejsce zajęły, importowane z renomowanych, zagranicznych koncernów hodowlanych, wysokoprodukcyjne, mieszańce towarowe, powodując nieodwracalny zanik, krajowych małych ferm zarodowych, o liczebności 500-600 kur nieśnych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.