Strefa Drób

Skutki niedoboru selenu w diecie drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 

Wszystkie makro- i mikroskładniki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich znajduje się selen, którego rola w organizmie zwierzęcym i człowieka jest przedmiotem badań naukowych prowadzonych od lat. Przyjmowanie odpowiedniej ilości tego pierwiastka ma wiele zalet, a jego deficyt może być powodem poważnych problemów zdrowotnych. Natomiast w przypadku drobiu niedobór selenu prowadzi do obniżenia wartości odżywczej mięsa i jaj.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.