Strefa Drób

Wpływ stresu cieplnego na drób. Jak ograniczyć wpływ na ptaki i zapobiec utracie wydajności w okresie letnim?

Jenifer Maurin

 

Ocenia się, że połowa ptaków hodowanych na całym świecie cierpi z powodu stresu cieplnego w okresie letnim. Pierwsze widoczne oznaki to zwiększenie spożycia wody, jednak niedawno przeprowadzone badania wykazały również, że nadmiernie gorące warunki mają wpływ na strukturę jelit i ich przepuszczalność. Ograniczone spożycie paszy oraz pogorszona integralność i funkcjonowanie jelit skutkują zmniejszonym pobieraniem energii, dyskomfortem zwierząt oraz ograniczonymi parametrami wydajności związanymi z miesiącami letnimi. Efektywne systemy kontrolowania temperatury budynku to pierwszy krok w kierunku zapanowania nad tym problemem. Systemy te mogą jednak być wrażliwe na nagłe lub nadmierne zmiany temperatury. Zarządzanie temperaturą może zatem być aktywnie wspierane strategiami naturalnego odżywczego żywienia.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy