Strefa Drób

Hodowca Drobiu 5/2019

Jakość mięsa drobiowego 3 Paneuropejskie Seminarium Drobiowe ZINPRO

Katarzyna Markowska

 

Zinpro Corporation, została założona ponad 45 lat temu jako rodzinna firma. Była pionierem badań nad organicznymi minerałami śladowymi i wykorzystaniem ich w celu poprawy kondycji i wydajności zwierząt. Dzisiaj Zinpro ma regionalne biura sprzedaży w 11 krajach i sprzedaje swoje produkty w ponad 70 krajach na całym świecie. Celem działalności firmy jest poprawa dobrostanu zwierząt, co przyczynia się do zwiększenia ich produkcyjności, a jednocześnie zmniejsza zapotrzebowanie na zasoby naturalne naszej planety. Badania nakierowane są także na ochronę środowiska. 

BIOMIN FORUM 2019 Wyzwanie dla Polski – redukcja antybiotyków w produkcji zwierzęcej

Katarzyna Markowska

 

Tegoroczne BIOMIN Forum odbyło się w niezwykłej jubileuszowej atmosferze. Wraz ze swoimi klientami, partnerami oraz współpracownikami firma świętowała 10-lecie istnienia na polskim rynku. 28 lutego w Hotelu Windsor w Jachrance na uczestników gali czekało profesjonalnie przygotowane forum, na którym poruszano bieżące problemy branży hodowlanej oraz liczne atrakcje podczas uroczystego wieczoru. Tematem przewodnim spotkania było – Wyzwanie dla Polski – redukcja antybiotyków w produkcji zwierzęcej. 

Ekstruzja jako metoda uszlachetniania materiałów paszowych

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Ekstruzja (ang. extrusion) to popularna technika uszlachetniania materiałów paszowych. Metoda ta należy do HTST (ang. High temperature short time). Temperatura panująca podczas procesu powstaje w wyniku tarcia materiału oraz poprzez umieszczone na obwodzie cylindra ekstrudera grzałki. Warunki panujące przy okazji ekstruzji (temperatura: 140-180°C; ciśnienie: 20 MPa; czas: do 270 sekund) są bardzo przyjazne w stosunku do obrabianej paszy. Zakres zmian fizycznych i chemicznych w surowcu zależy od przyjętych parametrów procesu ekstruzji i od konstrukcji ekstrudera.

Kokcydiostatyk to antybiotyk czy dodatek paszowy?

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Problem stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej, a szczególnie drobiarskiej, nurtujący od dawna lekarzy weterynarii i producentów drobiu, znalazł ostatnio podatny grunt w środowisku konsumentów jaj i mięsa drobiowego. Temat ten poruszany jest także w artykułach na łamach miesięcznika „Hodowca Drobiu” nr 2 i 3/2019. Wg Wilczek-Jagiełło, w ostatnich latach wzrasta liczba szczepów bakterii opornych na stosowane leki przeciwbakteryjne, stwarzając zagrożenie dla zdrowia ludzi i stad drobiu, narażonych na infekcje. W zwalczaniu zakażeń bakteryjnych, zamiast antybiotyków, Korytkowski (2019) proponuje dodawać do paszy probiotyki, prebiotyki, synbiotyki i dodatki ziołowe. 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.