Strefa Drób

Antybiotyki w chowie drobiu ciągle aktualne

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Na całym świecie, mięso drobiowe jest najpopularniejszym źródłem białka zwierzęcego ze względu na jego przystępną cenę. Od prawie pół wieku rosną obawy związane z opornością na stosowane u ludzi i zwierząt antybiotyki, a głównie jako antybiotykowe stymulatory wzrostu (AGP). Zwierzętom podawano przeciw drobnoustrojowe środki, w celu poprawy ich wzrostu i wykorzystania paszy. Po raz pierwszy zakazano stosowania AGP w żywieniu zwierząt w Szwecji w 1986 r., a w 1999 r. Komisja Europejska, zawiesiła zezwolenie na stosowanie bacytracyny, spiramycyny, tylozyny i virginiamycyny.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.