Strefa Drób

Stres oksydacyjny i metody jego łagodzenia

Jakub Ceregrzyn1), Monika Wiśniewska1), Justyna Batkowska2)
1) Sekcja Hodowli Drobiu SKN Biologów i Hodowców Zwierząt*
2) Instytut Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Stres oksydacyjny

W żywym organizmie tlen ma dwojaką naturę, z jednej strony wykorzystywany jest do procesów metabolicznych jako utleniacz, z drugiej może reagować z otaczającymi tkankami i oddziaływać w sposób destrukcyjny na struktury komórkowe. Każda komórka oddychająca tlenowo wytwarza pewne ilości reaktywnych form tlenu (ROS, reactiveoxygenspecies). RFT można podzielić na wolne rodniki tlenowe (FR, freeradicals) oraz struktury nierodnikowe. W warunkach homeostazy organizmu istnieje ścisła równowaga pomiędzy dwoma procesami jakimi jest uwalnianie wolnych rodników tlenowych i aktywność systemów antyoksydacyjnych. Taki stan nazywa się równowagą oksydacyjno-antyoksydacyjną. Wolne rodniki powstają w wyniku nieodwracalnych procesów określanych jako wolnorodnikowe. Problem występuje w momencie, kiedy ilość produkowanych rodników tlenowych przewyższa możliwości ich utylizacji i wykorzystania przez komórki.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.