Strefa Drób

Powstawanie amoniaku w ściółce

Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak; Katedra Hodowli Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Ocena warunków mikroklimatu pomieszczeń inwentarskich jest bardzo ważnym aspektem w utrzymaniu wysokiej jakości produkcji drobiu. Jednym z nich jest stężenie szkodliwych gazów takich jak: amoniak (NH₃), siarkowodór (H₂S) czy dwutlenek węgla (CO₂), które wytwarzane są w ściółce. Powodują nieprzyjemny i drażniący zapach w budynkach wpływając na zdrowie zarówno zwierząt, jak i ludzi, a nawet najmniejszy spadek zdrowotności ptaków w stadzie wiąże się ze stratami ekonomicznym producenta.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.