Strefa Drób

Przemysł paszowy jako potencjalne źródło zagrożenia zdrowia drobiu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Zakup paszy uznawany jest za najbardziej kosztowny element prowadzonej produkcji drobiarskiej. Ogromną rolę przywiązuje się ostatnimi czasy do tego, aby pasza była idealnie zbilansowana i pozwalała na uzyskiwanie maksymalnych przyrostów masy ciała drobiu w jak najkrótszym czasie. Zdecydowanie mniejszą uwagę kładzie się natomiast na kwestie dotyczące bezpieczeństwa podawanej ptakom paszy. A to właśnie w podawanej paszy może kryć się największe zagrożenie dla zdrowia hodowanych zwierząt. Pasza może być bowiem zanieczyszczona szeregiem czynników, zarówno chemicznych, biologicznych, jak również fizycznych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.