Strefa Drób

Zatrucia mykotoksynami przebieg kliniczny, zmiany w narządach wewnętrznych

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Mykotoksykozy to zatrucia toksynami produkowanymi przez różne gatunki grzybów (pleśni) z rodzajów: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps i Stachybotrys. W przypadku drobiu, mykotoksyny są produkowane przez grzyby rozwijające się na zbożach podczas ich wzrostu na polu, jak również później – już w trakcie przechowywania zbóż w magazynach. Efekty, jakie wywierają mykotoksyny względem organizmów spożywających je ptaków są zróżnicowane – spośród poznanych setek mykotoksyn są takie, które wywołują ciężkie zatrucia oraz te odpowiedzialne jedynie za niewielkie dysfunkcje organizmu, czy też ograniczenie produkcyjności zwierząt.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.